DUK (dažnai užduodamų klausimų) sąrašiukas besirengiantiems gynimams

Posted by Mindaugas Bilius on 2014 06 19 in Apie viską |

Daugiau nei 10 metų stebint teisininkų baigiamųjų darbų gynimus galima pabandyt sudėliot DUK (dažnai užduodamų klausimų) sąrašiuką ir aišku pateikt atsakymus į šiuos klausimus. Matyt nebuvo metų, kuomet netektų išgirst bent vieno iš žemiau paminėtų klausimų. Tikėkimės atsakymai atvers akis besirengiantiems gintis ir nuramins studentų ir taip nerimstančias dūšias.

Gavau blogą recenziją. Ar aš apsiginsiu?
– Recenzija yra tik vienas iš daugelio baigiamojo darbo vertinimo kriterijų ir atspindi tik pačio recenzento nuomonę apie parašytą darbą. Kadangi pažymį rašys komisija, vertindama kolegialiai – recenzijos tekstas gali ir neturėt įtakos galutiniam pažymiui. Tiesa, yra viena išimtis: jei darbe fiksuotas plagiatas, dažniausiai pažymys būna neigiamas.

Aš parašiau teisės šedevrą, tačiau durna komisija jo nesuprato. Ką daryt?
– Jūsų diplome įsirašo komisijos skirtas pažymys, o ne Jūsų. Kadangi komisija sprendimą priima kolegialiai, nėra tokio dalyko kaip pasiaiškinimo, kodėl vienas ar kitas komisijos narys vertino kitaip, nei Jūs pats vertinate save. Gynimo metu turėjote stengtis įtikinti savo tiesa. Jei pažymys žemas – vadinasi neįtikinot.

Gynimo metu atsakiau į visus klausimus. Kodėl pažymys toks mažas?
– Gynimas sudaro tik dalį pažymio. Yra vertinamos recenzijos, vadovo išvados, darbo kokybė, temos problematiškumas, naujumas, šaltinių kiekis, tarptautinės analizės buvimas ir t.t. Gynimo komisija neužsiima aiškinimu kodėl aukščiau paminėti kriterijai yra blogi, tiesiog parašo mažesnį pažymį ir viskas. Kartais vien pačios darbo temos pasirinkimas ir atsakymas į iškeltą klausimą leidžia daryti vienas ar kitas išvadas dėl pažymio (yra klausimų su savaime aiškiais atsakymais ir yra klausimų su atsakymais, kuriuos lemia studento atliktas mokslinis tyrimas). Galbūt Jūs netgi neatsakėte į to ko buvo klausiama. Galbūt komisija nenorėjo klausti daugiau, kad dar nenumušti pažymio.

Gynimo komisija siekė mane specialiai sudirbti, kad neapsiginčiau ar kad gaučiau kuo mažesnį pažymį.
– Iš tiesų gynimo komisijos tikslas yra priešingas – patikrinti ar Jūs suprantate apie ką rašėte ir visa tai įvertinti. Į gynimus visi susirenka geranoriškai nusiteikę, nebent Jūs bandote jiems įrodyti, kad nesate vertas teigiamo pažymio. Kiekvienas neatsakymas į pateiktus klausimus gali lemti mažesnį Jūsų pažymį. Pamirškite asmeniškumus ir pykčius – gynimo metu vyksta tik vertinimas to ką pateikėt, o visą likusį gyvenimą Jūsų diplomas neleis pamiršt ką baigėt, o „pikti“ komisijos nariai labai džiaugsis Jūsų karjera.

Mane gynimo metu nutraukė praėjus tik 5 minutėms nuo pristatymo
– Šiuo atveju galimi keli variantai: arba Jūsų darbo tema ir pateikti atsakymai (recenzijos, išvados) yra puikūs, todėl teliko tik formalumas – atsakyti į kelis papildomus klausimus; arba šnekate pievas, todėl reikia stabdyti ir nukreipti Jūsų kalbą į temą. Bet kuriuo iš paminėtų atvejų nutraukimas yra Jums į naudą. Dėl to nepergyvenkit, o verčiau susikaupkit būsimiems klausimams.

Manęs komisija klausinėja to paties kelis kartus
– Turėtumėt suvokti, kad kažkas blogai buvo atsakant pirmą kartą. Paprastai yra klausiama iš to ką rašėte, tačiau pasakius nesąmonę arba atsakius priešingai nei buvo rašyta darbe yra pakartotinai užduodamas tas pats klausimas, tik kitais žodžiais. Tokiu atveju nereikia skubėti atsakyti nepagalvojus, – gal iš tiesų padarėte klaidą anksčiau.

Jei nežinai atsakymo, geriausia yra pasakyti „aš apie tai nerašiau“
– Deja, bet paprastai yra klausiama iš to ką rašėte arba iš to, su kuo susijusi nagrinėta tema. Todėl aukščiau pateiktas atsakymas yra pats blogiausias, koks gali nuskambėti. Kaip be vienos minutės teisininkas turite surasti atsakymus į visus pateiktus klausimus, nesvarbu iš kokios srities.

Komisija man uždavė daugiau klausimų nei kitiems. Vadinasi jie mane siekė nusodinti.
– Iš tiesų klausimų kiekis priklauso nuo rašytos temos arba nuo pateiktų atsakymų į klausimus. Jei rašyta tema labai aktuali kuriam nors komisijos nariui – jis sieks sužinoti daugiau apie šią temą. Telieka jam papasakoti apie ką rašėte. Kitas galimas variantas yra susijęs su pateikiamais atsakymais į klausimus. Jei vieni atsakymai teisingi, o kiti ne – komisijos narys klausinės tam, kad nuspręsti kokį galutinį pažymį parašyt.

Ar tiesa, kad trumpas sijonas lemia geresnį pažymį?
– Tiesa, tik tai vyksta ne VDU TF 🙂

P.S. aukščiau pateiktas tekstas yra asmeninė nuomonė ir nepretenduoja tapti absoliučia tiesa

Copyright © 2013-2024 Mindaugas Bilius All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex