Procesinėmis prievartos priemonėmis siekiama ne vien tik surinkti bylai reikšmingus duomenis, bet ir užtikrinti sklandų baudžiamąjį procesą bei užkardyti naujų nusikalstamų veikų padarymą. Byla Nr. 1N-142/2013

Posted by Mindaugas Bilius on 2013 10 12 in Procesinės prievartos priemonės |

Byla Nr. 1N-142/2013 

LIETUVOS APELIACINIS TEISMAS

N U T A R T I S

 

2013 m. spalio 2 d.

 

BPK 157 straipsnio 1 dalyje įtvirtinta procesinė prievartos priemonė – laikinas nušalinimas nuo pareigų, taikoma siekiant greičiau ir nešališkiau ištirti nusikalstamą veiką bei siekiant užkirsti galimybę įtariamajam (kaltinamajam ar nuteistajam) daryti naujas nusikalstamas veikas, kliudyti bylos tyrimui ar nagrinėjimui. Nurodyti pagrindai yra alternatyvūs, todėl pakanka bent vieno iš jų, kad ši procesinė prievartos priemonė būtų pritaikyta asmeniui.

 

Pažymėtina, kad pagrįstą manymą, jog D. K. nebūdama nušalinta nuo pareigų, gali ir toliau elgtis nusikalstamai bei trukdyti procesui, lėmė jai inkriminuojamos nusikalstamos veikos pobūdis ir padarymo aplinkybės. Be to, pirmosios instancijos teismas konstatavo, kad laikino nušalinimo nuo pareigų pagrindai nėra išnykę ir šioje proceso stadijoje, kadangi baudžiamoji byla dar nėra išnagrinėta, t. y. buvo gauta tik 2013 m. liepos 18 d, todėl jos nagrinėjimas iš esmės dar nėra pradėtas.

 

Apeliacinis teismas atkreipia kaltinamosios gynėjo dėmesį į tai, kad duomenų, reikšmingų visapusiškam ir teisingam baudžiamosios bylos išnagrinėjimui, rinkimas ir įrodinėjimo procesas nesibaigia ikiteisminio tyrimo stadijoje. Todėl skunde nurodomas aplinkybės, t. y. kad ikiteisminis tyrimas byloje baigtas, visi būtini procesiniai veiksmai atlikti, nesudaro pagrindo išvadai, kad procesinių priemonių taikymas yra nebetikslingas. Pažymėtina, kad procesinėmis prievartos priemonėmis siekiama ne vien tik surinkti bylai reikšmingus duomenis, bet ir užtikrinti sklandų baudžiamąjį procesą bei užkardyti naujų nusikalstamų veikų padarymą.

 

Todėl Apeliacinis teismas, įvertinęs aukščiau nurodytas aplinkybes, konstatuoja, kad D. K. taikomos procesinės prievartos priemonės – laikino nušalinimo nuo pareigų, terminas pratęstas pagristai.

 

Apeliacinis teismas atsižvelgia į kaltinamosios gynėjo skunde nurodomas aplinkybes, t. y. kad laikinas nušalinimas nuo pareigų pažeidžia kaltinamosios teises, finansinius nepatogumus, varžo asmens orumą bei galimybę įgyvendinti su darbu susijusias teises, tačiau šios aplinkybės negali būti pakankamas pagrindas taikomai procesinės prievartos priemonei panaikinti. Be to, svarbu pažymėti, kad šioje baudžiamojoje byloje D. K. nušalinta nuo Vilniaus teritorinės muitinės posto vyresniosios inspektorės pareigų, tačiau jai taikoma procesinė prievartos priemonė neužkerta kelio dirbti kitą darbą ir tokiu būdu išspręsti finansinius nepatogumus.

 

Copyright © 2013-2024 Mindaugas Bilius All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex